31 January 2017 Elly Stembert Nieuws

Workshops 2017 door de VNE

Door de VNE georganiseerde workshops.

Deze workshops worden gegeven op een aantal vaste locaties in het land, te weten bij Keramikos in Haarlem en bij Scholen in de Kunst in Amersfoort. Deze werkruimtes zijn beiden voorzien van 2 grote ovens, benodigde gereedschappen en emailles. Deze worden ter beschikking gesteld door de VNE voor de workshops.  Kosten voor koper en lunch zijn niet bij de workshopprijs inbegrepen.

Op 28 Januari 2017 is de tweede workshop, groot werken in reliëf,  gegeven door Ruud Kaper.

1 april 2017:                         workshop werken met industrie-emailledoor Annemarie Timmer.

13 mei 2017:                                workshop fantasie-dieren maken in emaille, door Ruud Kaper.

10 juni 2017:                       workshop werken op zilver met emaille, door Christine van der Ree.

In september (datum nog niet bekend) wordt er een workshop Raku met emaille georganiseerd. Dit zal op een buitenlocatie zijn.

 

 

 

 

Lees verder
31 January 2017 Elly Stembert Nieuws

Workshops door leden VNE in eigen atelier

Workshops door VNE leden in hun eigen atelier. 

  • Elly Stembert,   Haarlem/Amsterdam     Noord- en Zuid Holland         meer info

 

Kaart Nederland

2017 kaartje leden met workshops

 

Lees verder
9 November 2016 Judith Junger Nieuws

Verslag workshop “foldforming”

Op 5 november is in de Scholen in de Kunst te Amersfoort het workshop “foldforming” gehouden door Christine van der Ree. Foldforming is een smeedtechniek waarbij drie dimensionale vormen ontstaan door op specifieke manieren op koper te hameren. Als je op bepaalde delen van een koperplaat (klein of groot, rond, vierkant etc.) hamert wordt dat deel uitgerekt terwijl het deel ernaast  als het ware weggeduwd wordt. Zo ontstaat er een mooie drie dimensionale vorm. Als deze vorm dan geëmailleerd wordt, krijg je hele mooie resultaten.

Hier zijn enkele foto’s van de workshop.

img_0542-rot                  img_0545-rot

img_0595-rot                 

img_0604-rot                 

 

           img_0607

 

 

Lees verder
1 November 2016 Elly Stembert Nieuws

Er zijn weer nieuwe exposities

CKI, Nederlandse Biënnale  internationale emailleurs te Valkenswaard. Meer info klik hier!

40 jaar emailleren, expositie van cursisten van Scholen in de Kunst, Eemhuis 4e verdieping. Eemplein 175 Amersfoort. Expositie loopt t/m 26 november 2016. Meer info klik hier!

Pop-up tentoonstelling  van Museum Ravenstein in het Nederlandse IJzermuseum te Ulft. Expositie loopt t/m 8 Januari 2017.  Meer info klik hier!

De VNE  zal op tweede Pinksterdag aanwezig zijn op de Zilverdag in Schoonhoven. De VNE staat met sieraden met emaille in een paviljoen op het Kazerneplein bij het Zilvermuseum. Meer info klik hier!

 

 

 

 

 

 

 

Lees verder
11 October 2016 Judith Junger Nieuws

Verslag Doe-dag gezichten strooien, 8 oktober 2016

Afgelopen zaterdag hadden we weer een doe-dag. We hebben van Dorine van Ravensberg de techniek geleerd die zij gebruikt om gezichten te maken door middel van emaille strooien. Doorgaans is voor mij een portret maken schilderen,  met verf of met schilder emaille. Deze keer verliep het heel anders.

Als voorbereiding moest elk van de elf deelnemers een foto van een gezicht meenemen, in viervoud, en een scherpe schaar.  We zijn begonnen, na het aanbrengen van de contraemaille, met een laag fondant. Daarna, de contour van ons portret uitgeknipt en als sjabloon gebruikt om eromheen het achtergrondkleur(en) te strooien. Natuurlijk, steeds tussendoor gebrand. Vervolgens werd het haar aangebracht, opnieuw door van de rest van het gezicht (met wat ruimte eromheen) een sjabloon te maken, en na branden is de rest van het gezicht gestrooid en gebrand. Als laatst kwamen de details: voorzichtig de wenkbrauwen, en delen van de ogen, neus, mond uitgeknipt, en gestrooid. Dorine liep de hele tijd rond, keek naar wat iedereen deed en gaf steeds advies en aanwijzingen. Ze had bijvoorbeeld goede tips over het sjabloneren van alleen delen van de ogen, neus en mond, bedoeld eigenlijk alleen om hun juiste plaats aan te geven. We konden het daarna desgewenst wat bijwerken met wat natte emaille met een penseeltje. Aan het einde had ieder van ons een portret.

De werkruimte was echt luxe. Een groot atelier in Scholen in de Kunst aan het Eemplein in Amersfoort. Het was een grote, hoge, lichte ruimte, met twee grote emailleerovens, en het assortiment emailles en gereedschap van de vereniging.

Volgens mij was iedereen na afloop zeer tevreden met het nieuwe techniek en nieuwe inzichten, en ook met het resulterend portret. En niet te vergeten: de gezellige ontspannen sfeer waarin de dag was verlopen.

Maar dit was nog niet alles. Rond vier uur zijn we nog naar het atelier van Jan de Valk gegaan. Hij heeft gedemonstreerd hoe hij met sjablonen werkt, en hoe hij emaille met een open vlam brandt. Ik vond het werkelijk heel interessant te zien hoe hetzelfde emaillepoeder een lichtere of donkerdere kleur kan krijgen, met meer diepte. Verder heeft Jan ons nog heel veel vertelt over hoe hij werkt, en nuttige tips gegeven; allemaal te veel om hier te herhalen.

Kortom: een heel leerzame en prettige dag, waarvoor dank aan Dorine en Jan. Tot de volgende doe-dag!

 

20161008_151819

Enkele deelnemers

 

foto1-doedag

Alle werken

Lees verder
10 October 2016 Christine van der Ree Nieuws

Zomer expo 2017 “Water”

Stichting “ArtWorlds” organiseert de WaterZomerExpo 2017.

Het zou leuk zijn als er ook emaille-werk te zien zal zijn. Doe mee met de voorrondes en promoot daardoor ook de emaille-kunst!

Water

Water stroomt, geeft leven, geleidt en maakt verbinding. Spiegeling, transparantie, oneindig, golfbeweging, vloeien, zuiveren, dopen, contemplatie, druppel, lichtval, kleureffecten, klank, klei, glas, aquarel, papier scheppen, installatie, damp, mist, ijs, tranen, regen, landschap, zee, meer, rivier, plas, overstroming, blussen, droogte, dieren, planten, leven − het stroomt maar door..

Tot en met 7 maart 2017 kun je werk aanmelden voor Water ZomerExpo 2017. De tentoonstelling is te zien van 25 mei t/m 20 augustus op twee locaties van Museum de Fundatie: het museumgebouw aan de Blijmarkt in Zwolle en Kasteel het Nijenhuis met de beeldentuin in Heino-Wijhe. Inspiratie op locatie >>

5 voorrondes

Tijdens vijf voorrondes worden maximaal 250 werken geselecteerd voor de tentoonstelling. Op 12 maart bij Academie Minerva, Groningen, 18 maart  Stedelijk Museum Schiedam, 25 maart  Loods 6, Amsterdam, 1 april ZIMIHC Theater Stefanus, Utrecht en voor de werken in het landschap op 8 april Buitenkunst, Kasteel het Nijenhuis, Heino-Wijhe.

1 jurysessie

De ZomerExpo-jury kiest blind, zonder kennis van de maker. Het gaat om de kunst. Alle werken worden in één jurysessie gekozen. Na elke sessie is er gelegenheid om even kennis te maken met de mensen die je werk hebben gezien. Wij kijken er naar uit. Meer over voorrondes >>
Lees verder
14 January 2016 webmaster Archief

video bernard gonnet

Video van Bernard Gonnet “Le Poisson”

Lees verder
5 January 2016 webmaster Archief

Video 2 Don Viehman

Video van Don Viehman Contemporary Cloisonné

Lees verder
12 March 2014 webmaster Archief emaux

EMAUX

van VlietPim Emaux 2013, beeldend kunstenaar en emailleur Pim van Vliet (geb.1948) toont hier een klein aantal van zijn emaux, waarvan er nu 9 te zien zijn in het Museum vlakglas- en emaillekunst te Ravenstein, vanaf 31 maart t/m 18 augustus 2013, in de 30 jarige jubileum-expositie ‘Vurige Kleuren’ van de Vereniging

Lees verder