Afspringen van emaille na afkoelen

25 september 2014 // Door webmaster //
28-01-2005
Waarom springt soms van rond gebogen geëmailleerde plaat, na afkoelen, het emaille er gedeeltelijk af?
29-01-2005
Rondom emailleren (Émail de ronde bosse) vergt extra voorzorgsmaatregelen.

  • Na het rondzetten moet het koper goed worden uitgegloeid
  • Vervolgens het koper goed ontvetten
  • Op het koper een laag van nagenoeg onverdunde tragacanth of Klyrfire® opbrengen, en met een veer uitstrijken om de luchtbellen er uit te vegen
  • Emaillepoeder overal even dun aanbrengen (werk met dunne lagen over elkaar heen, in plaats van één dikke laag).
  • Oven op exact de juiste temperatuur instellen.
  • Werkstuk er in, en het uit de oven halen nog voordat het gloeiend oranje-rood is, anders gaat het emaille druipen.
  • Langzaam laten afkoelen, dus niet op staal. Desnoods in de open oven (uit gezet) laten afkoelen.

webmaster

Profielfoto van webmaster

Geïnteresseerd in mensen, communicatie en grafisch ontwerp. Motto: heb plezier, lach en geniet.