21 september 2017 Christine van der Ree Nieuws

Voorjaarsvergadering 2018

De voorjaarsvergadering zal gehouden worden in het Eemhuis in Amersfoort op 17 februari 2018.

Reserveer deze datum vast in uw agenda. Details over de dag volgen later.

Lees verder
12 september 2017 Christine van der Ree Nieuws

Verkoopexpositie Emaillekunst in Galerie ‘t Arthuus, Loenen.

 

Tijdens een verkoopexpositie in Galerie ’t Arthuus, Eerbeekseweg 13a te Loenen Gld. ( http://www.arthuus.nl/ ) tonen 25 emailleurs, leden van de VNE,  hun werk. Het zijn uiteenlopende stukken en stijlen uitgevoerd in emaille, wandobjecten, vrijstaand werk en sieraden. De expositie loopt van 29 september tot en met 17 december 2017. Openingstijden: vrijdag t/m zondag van 11:00 tot 17:00 uur. Belangstellenden zijn van harte welkom.

De feestelijke opening wordt gehouden op zondag 1 oktober van 14.00-17.00 uur. U bent van harte welkom en kunt dan onder het genot van een hapje en een drankje verschillende kunstenaars ontmoeten! Zij kunnen u alles vertellen over hoe de kunstwerken tot stand zijn gekomen.

Meer informatie vindt u onder exposities op deze website.

 

Lees verder

Doe-dag 2017

Op 25 november 2017 zal de jaarlijkse Doe-dag plaatsvinden in Amersfoort. Noteer deze datum vast in uw agenda! Tijdens deze ledendag kunnen leden elkaar ontmoeten en bijpraten. Jacqueline Jimmink zal een introductie geven over handgraveren.

Voor meer info: Doe-dag 2017

Lees verder
13 juni 2017 Judith Junger Nieuws

Verslag workshop “ kleurovergangen op zilver en koper”

Afgelopen zaterdag , 10 juni 2017, in de “Scholen voor de Kunst”, in het Eemhuis in Amersfoort hebben we ( 6 deelnemers ) van Anne Marie Huf geleerd om koperen en zilveren plaatjes grondig te reinigen en vervolgens in kleurovergangen te emailleren.

Anne Marie had voor ons de zilver- en koperplaatjes voorbereid. De plaatjes werden eerst in de oven uitgegloeid en vervolgens in salpeterzuur gereinigd. Daarna werden de plaatjes met de messingborstel schoongemaakt onder de lopende kraan.

De emaille poeders moesten worden gemalen en onder de bezielende leiding van Anne Marie werd het maalproces volledig uitgelegd.

In alle rust hebben we contraemaille opgebracht en aan de voorzijde transparante flux. Na droging werden de plaatjes gebrand. Daarna konden we de gekleurde emaille in dunne laagjes aanbrengen.

Het was een uitgebreide en leerzame workshop gegeven door Anne Marie Huf. Zij heeft ons met raad en daad bijgestaan.

(Dit verslag is geplaatst door Judith Junger, maar geschreven door Wilna Snoek)

Enkele foto’s van de workshop:

 

               

 

           

 

 

 

 

 

 

Lees verder
11 juni 2017 Judith Junger Nieuws

Emaille op de kunstroute in Amstelglorie

Elk jaar in juni vindt het Amstelland weekend plaats. In de groene delen van Amsterdam, Amstelveen en Ouderkerk a/d Amstel worden fietstochten en allerlei evenementen georganiseerd. Één ervan is de kunstroute in het tuinencomplex Amstelglorie, grenzend aan de Amstel. Dit groot complex van volkstuinen bestaat louter uit bloementuinen, en deze zijn nu in volle bloei.

Je kan je haast geen mooier achtergrond voorstellen voor de emaille werken van één van de deelnemers van de kunstroute – Christine van de Ree.

                 

 

                  

 

Lees verder
18 mei 2017 Judith Junger Nieuws

Verslag workshop “Fantasiedieren maken”

Afgelopen zaterdag, 13 mei, in de “Scholen voor de Kunst”, in het Eemhuis in Amersfoort hebben we (6 deelnemers) van Ruud Kaper geleerd om van koper kleine dieren te maken, die we vervolgens hebben geëmailleerd.

Als huiswerk hebben we op aanwijzingen van Ruud werktekeningen gemaakt. Deze werden op MDF platen gelijmd, met aan de andere kant een koperen plaat. We hebben onze tekeningen met een elektrische zaag uitgezaagd, en zodoende kregen we de tekening ook uitgezaagd in koper. De volgende stap was het vouwen en hameren van het platte koperen “dier” totdat het driedimensionaal werd. Hiervoor moest het koper enkele malen uitgegloeid worden.

De laatste stap was uiteraard het emailleren. Dit hebben we volgens de werkmethode  van Ruud gedaan: geen contra-emaille, en met de ontstane oxide werken. Contra-emaille was ook niet nodig want er werd op een kromme ondergrond geëmailleerd.

Het was voor mij de tweede workshop in het Eemhuis, en het was weer een plezier op deze ruime, lichte en goed geoutilleerde  plek te werken. Ruud stond ieder die het nodig had bij met raad. Waar nodig hielp hij mee, in het bijzonder bij het zagen en het vormen van de dieren.

Hier zijn enkele foto’s van deze leerzame en plezierige workshop.

         

 

          

 

 

 

 

 

 

 

Lees verder

Workshops door leden VNE in eigen atelier

Door op onderstaande link te klikken ziet u een kaartje van Nederland waarop plaatsen aangeduid zijn waar workshops emailleren worden gegeven.

De leden die in hun eigen atelier workshops geven ziet u in alfabetische volgorde staan. U kunt contact opnemen met deze leden over de mogelijkheden.

2017 kaartje met leden met workshops

Lees verder

Er zijn exposities!

In het najaar zullen een aantal leden hun werk presenteren in Galerie ‘t Arthuus in Loenen. Dit is een verkoopexpositie waarbij leden van de VNE op verschillende dagen aanwezig zijn.
Voor openingstijden graag de website www.arthuus.nl van Galerie ‘t Arthuus raadplegen.

Verkoopexpositie in Galerie ‘t Arthuus in Loenen. Van vrijdag 29 september t/m zondag 17 december.

Lees verder

Workshops door de VNE in 2017

Door de VNE georganiseerde workshops.

Deze workshops worden gegeven op een aantal vaste locaties in het land, te weten bij Keramikos in Haarlem en bij Scholen in de Kunst in Amersfoort. Deze werkruimtes zijn beiden voorzien van 2 grote ovens, benodigde gereedschappen en emailles. Deze worden ter beschikking gesteld door de VNE voor de workshops.  Kosten voor koper en lunch zijn niet bij de workshopprijs inbegrepen.

Op 28 Januari 2017 is de tweede workshop, groot werken in reliëf,  gegeven door Ruud Kaper.

1 april 2017 is de  workshop werken met industrie-emaille, gegeven door Annemarie Timmer.

13 mei 2017 is de workshop fantasie-dieren maken in emaille, gegeven door Ruud Kaper.

10 juni 2017:  workshop Kleurovergangen op zilver en koper, door Anne Marie Huf.

9 september 2017: workshop Raku  gebrande kommetjes, door Judith Junger.

Lees verder
9 november 2016 Judith Junger Nieuws

Verslag workshop “foldforming”

Op 5 november is in de Scholen in de Kunst te Amersfoort het workshop “foldforming” gehouden door Christine van der Ree. Foldforming is een smeedtechniek waarbij drie dimensionale vormen ontstaan door op specifieke manieren op koper te hameren. Als je op bepaalde delen van een koperplaat (klein of groot, rond, vierkant etc.) hamert wordt dat deel uitgerekt terwijl het deel ernaast  als het ware weggeduwd wordt. Zo ontstaat er een mooie drie dimensionale vorm. Als deze vorm dan geëmailleerd wordt, krijg je hele mooie resultaten.

Hier zijn enkele foto’s van de workshop.

img_0542-rot                  img_0545-rot

img_0595-rot                 

img_0604-rot                 

 

           img_0607

 

 

Lees verder