15 oktober 2017 Christine van der Ree Nieuws

VNE op Glaskunstbeurs Leerdam

De VNE is met emaillen sieraden en ‘schilderijen’ in stand 56  aanwezig op de

Glas en Keramiek Beurs, Tiendweg 9 te 4141 EG Leerdam van 3 tot en met 5 november 2017.

Openingstijden: vrijdag 3 november 14.00-20.00 uur, zaterdag 4 en zondag 5 november 10.00-17.00 uur

In stand 24 (de filmzaal), kunt u voor € 15,00 elke dag een korte workshop volgen om kennis te maken met de basis van het emailleren. Aanvang: 14.00 uur. Aanmelden kan vooraf per e-mail bij voorzitter@enamellers.nl onder opgave van naam, adres en telefoonnummer.

Zie voor meer info over deze glaskunstbeurs: www.glaskunstbeurs.nl

Lees verder
12 oktober 2017 Judith Junger Nieuws

Verslag workshop “Werken met transfers”

Zaterdag 7 oktober j.l. heeft de workshop “werken met transfers” onder begeleiding van Annemarie Timmer bij Keramikos in Haarlem plaatsgevonden. Een transfer is een afbeelding dat op een speciaal papier wordt aangebracht, en kan op een voorgeëmailleerde ondergrond gebrand worden. De afbeeldingen, die we van tevoren aan Annemarie hebben gemaild, zijn door haar gefotokopieerd op dit speciaal transferpapier met een laserprinter dat met een toner werkt (geen inkjet). In de toner zit ijzer, en deze kan op emaille gebrand worden. Het transferpapier bestaat uit twee lagen: papier en daarop een dun doorzichtig kunststof vlies. Annemarie heeft het stukje papier met de afbeelding voor ongeveer een minuut in water gewekt, tot de vlies begon los te laten. Ze heeft het geheel op een voorgeëmailleerde stalen plaat aangebracht, het papier voorzichtig weggehaald, en de vlies gedroogd, en deze voorzichtig op de voorgeëmaillerde plaat gebrand. De deelnemers hebben elk op één of meer stalen platen (meegebracht door Annemarie) ook zelf geëmailleerd, en dan de transfer aangebracht, en onder begeleiding van Annemarie deze op het emaille gebrand. Het was ook mogelijk om daarna de afbeelding ook nog met schilderemaille in te kleuren. Deel van de deelnemers heeft dit gedaan.

Het was een zeer interessante en leerzame workshop.

                             

 

                

 

               

 

Lees verder
5 oktober 2017 Jan van der Velden Nieuws

Verslag workshop “Raku emailleren”

Raku workshop door Judith Junger

Op 9 september  was er een workshop Raku emailleren. Omdat dit buiten gedaan moest worden was de workshop in Amsterdam in het atelier van Christine van der Ree.

Na de koffie begonnen we onder leiding van Judith Junger met de voorbereidingen. Tijdens de koffie hadden we al wat voorbeelden kunnen bekijken. Judith deelde stencils uit waar de werkwijze duidelijk in stond.  Nadat Judith de werkwijze uitgelegd had gingen we aan het werk.

Eerst heeft iedereen een schaaltje geëmailleerd op 760 graden. Nog voor de lunch was het tijd voor de 1e keer Raku branden. Hiervoor moest het schaaltje opnieuw bestrooid worden en gebrand op een temperatuur van 840 graden. Direct na het branden werd het werkstuk in een pan met papiersnippers gegooid en goed afgedekt met een deksel. Hierdoor ontstaat er rookvorming en verandert de kleur van je werkstuk. Nadat Judith dit voorgedaan had was het aan de deelnemers om aan de slag te gaan met pan en snippers. Na afloop had iedereen minstens 2 werkstukjes en na alle werkstukjes bekeken ging iedereen met een tevreden gevoel naar huis.

Lees verder
21 september 2017 Christine van der Ree Nieuws

Voorjaarsvergadering 2018

De voorjaarsvergadering zal gehouden worden in het Eemhuis in Amersfoort op 17 februari 2018.

Reserveer deze datum vast in uw agenda. Details over de dag volgen later.

Lees verder
12 september 2017 Christine van der Ree Nieuws

Verkoopexpositie Emaillekunst in Galerie ‘t Arthuus, Loenen.

 

Tijdens een verkoopexpositie in Galerie ’t Arthuus, Eerbeekseweg 13a te Loenen Gld. ( http://www.arthuus.nl/ ) tonen 25 emailleurs, leden van de VNE,  hun werk. Het zijn uiteenlopende stukken en stijlen uitgevoerd in emaille, wandobjecten, vrijstaand werk en sieraden. De expositie loopt van 29 september tot en met 17 december 2017. Openingstijden: vrijdag t/m zondag van 11:00 tot 17:00 uur. Belangstellenden zijn van harte welkom.

De feestelijke opening wordt gehouden op zondag 1 oktober van 14.00-17.00 uur. U bent van harte welkom en kunt dan onder het genot van een hapje en een drankje verschillende kunstenaars ontmoeten! Zij kunnen u alles vertellen over hoe de kunstwerken tot stand zijn gekomen.

Meer informatie vindt u onder exposities op deze website.

 

Lees verder

Doe-dag 2017

Op 25 november 2017 zal de jaarlijkse Doe-dag plaatsvinden in Haarlem. Noteer deze datum vast in uw agenda! Tijdens deze ledendag kunnen leden elkaar ontmoeten en bijpraten. Jacqueline Jimmink zal een introductie geven over handgraveren.

Voor meer info: Doe-dag 2017

Lees verder
13 juni 2017 Judith Junger Nieuws

Verslag workshop “ kleurovergangen op zilver en koper”

Afgelopen zaterdag , 10 juni 2017, in de “Scholen voor de Kunst”, in het Eemhuis in Amersfoort hebben we ( 6 deelnemers ) van Anne Marie Huf geleerd om koperen en zilveren plaatjes grondig te reinigen en vervolgens in kleurovergangen te emailleren.

Anne Marie had voor ons de zilver- en koperplaatjes voorbereid. De plaatjes werden eerst in de oven uitgegloeid en vervolgens in salpeterzuur gereinigd. Daarna werden de plaatjes met de messingborstel schoongemaakt onder de lopende kraan.

De emaille poeders moesten worden gemalen en onder de bezielende leiding van Anne Marie werd het maalproces volledig uitgelegd.

In alle rust hebben we contraemaille opgebracht en aan de voorzijde transparante flux. Na droging werden de plaatjes gebrand. Daarna konden we de gekleurde emaille in dunne laagjes aanbrengen.

Het was een uitgebreide en leerzame workshop gegeven door Anne Marie Huf. Zij heeft ons met raad en daad bijgestaan.

(Dit verslag is geplaatst door Judith Junger, maar geschreven door Wilna Snoek)

Enkele foto’s van de workshop:

 

               

 

           

 

 

 

 

 

 

Lees verder
11 juni 2017 Judith Junger Nieuws

Emaille op de kunstroute in Amstelglorie

Elk jaar in juni vindt het Amstelland weekend plaats. In de groene delen van Amsterdam, Amstelveen en Ouderkerk a/d Amstel worden fietstochten en allerlei evenementen georganiseerd. Één ervan is de kunstroute in het tuinencomplex Amstelglorie, grenzend aan de Amstel. Dit groot complex van volkstuinen bestaat louter uit bloementuinen, en deze zijn nu in volle bloei.

Je kan je haast geen mooier achtergrond voorstellen voor de emaille werken van één van de deelnemers van de kunstroute – Christine van de Ree.

                 

 

                  

 

Lees verder
18 mei 2017 Judith Junger Nieuws

Verslag workshop “Fantasiedieren maken”

Afgelopen zaterdag, 13 mei, in de “Scholen voor de Kunst”, in het Eemhuis in Amersfoort hebben we (6 deelnemers) van Ruud Kaper geleerd om van koper kleine dieren te maken, die we vervolgens hebben geëmailleerd.

Als huiswerk hebben we op aanwijzingen van Ruud werktekeningen gemaakt. Deze werden op MDF platen gelijmd, met aan de andere kant een koperen plaat. We hebben onze tekeningen met een elektrische zaag uitgezaagd, en zodoende kregen we de tekening ook uitgezaagd in koper. De volgende stap was het vouwen en hameren van het platte koperen “dier” totdat het driedimensionaal werd. Hiervoor moest het koper enkele malen uitgegloeid worden.

De laatste stap was uiteraard het emailleren. Dit hebben we volgens de werkmethode  van Ruud gedaan: geen contra-emaille, en met de ontstane oxide werken. Contra-emaille was ook niet nodig want er werd op een kromme ondergrond geëmailleerd.

Het was voor mij de tweede workshop in het Eemhuis, en het was weer een plezier op deze ruime, lichte en goed geoutilleerde  plek te werken. Ruud stond ieder die het nodig had bij met raad. Waar nodig hielp hij mee, in het bijzonder bij het zagen en het vormen van de dieren.

Hier zijn enkele foto’s van deze leerzame en plezierige workshop.

         

 

          

 

 

 

 

 

 

 

Lees verder

Workshops door leden VNE in eigen atelier

Door op onderstaande link te klikken ziet u een kaartje van Nederland waarop plaatsen aangeduid zijn waar workshops emailleren worden gegeven.

De leden die in hun eigen atelier workshops geven ziet u in alfabetische volgorde staan. U kunt contact opnemen met deze leden over de mogelijkheden.

2017 kaartje met leden met workshops

Lees verder