Afspringen emaille

25 september 2014 // Door webmaster //

Vraag
Het emaille springt van het werkstuk.

Antwoord
Emaille laat vaak los doordat het metaal en het emaille niet even veel uitzetten en krimpen bij verwarmen en afkoelen; hierdoor ontstaan spanningen. Het emaille moet daarom aangepast zijn aan het metaal dat als ondergrond dient (zie ook); op geel koper kan niet worden geëmailleerd, gebruik altijd rood koper, tombak met een laag zinkgehalte (emailleertombak), brons, zilver of goud.
Belangrijkste oorzaken: emaille te dik opbrengen, evt. gebruikt hechtmiddel onvoldoende laten drogen, geen tegenemaille toegepast, hameren of drukken op het werkstuk bij de afwerking, het metaal was voor het opbrengen van emaille niet goed schoon (vetvlekken).
Er is gewerkt met de open vlam. Hierbij kunnen grote temperatuurverschillen in het werkstuk ontstaan bij het laten smelten van het emaillepoeder. Dit kan aanleiding geven tot scheuren in het emaille, of tot het afspringen er van.
Remedie: zo snel mogelijk opnieuw branden opdat zich geen vuil in de scheurtjes kan verzamelen en het vrijliggende koper niet kan oxyderen. Bij transparant emaille kan de scheur echter door oxydatie donkerder van kleur worden. In zo’n geval evt. uitschuren en opnieuw met emaille opvullen. Breng in het algemeen de emailles zo gelijkmatig mogelijk aan.

webmaster

Profielfoto van webmaster

Geïnteresseerd in mensen, communicatie en grafisch ontwerp. Motto: heb plezier, lach en geniet.