Glans herstellen

25 september 2014 // Door webmaster //
Vraag
Jan Goossens
Weet u hoe je oud en dof geworden emaille (op plaatstaal) weer zijn glans kan laten krijgen?
Antwoord 1
Philip Quanjer
De vraag werd met de volgende kanttekening aan ervaren emailleurs voorgelegd: “Ik heb er zelf geen ervaring mee, maar las in het boek van Karen L. Cohen dat polijsten met ceriumoxide op een zachte en vochtige leren lap een manier was om emaille weer glad en glimmend te krijgen. Zou dat ook hier werken? Kent u andere methoden?”
Antwoord 2
Allan Heywood
Het hangt er in de eerste plaats van af waardoor het emaille dof is geworden – als het alleen maar gaat om neerslag uit de lucht dan zal het er waarschijnlijk wel af gaan door het polijsten met zoiets als Hyfin, de niet-vette, witte substantie die op polijstmachines wordt gebruikt om roestvrij staal en andere harde metalen te polijsten. Gebruik deze substantie op een gewone polijstmachine voorzien van een lappenschijf zonder stiksel en pas matige druk toe. Met ceriumoxide zal het ook gaan. Als het oppervlak te lijden heeft gehad van chemische inwerking (bijv. langdurige blootstelling aan “zure regen”) dan zal het waarschijnlijk niet mogelijk zijn om opnieuw gald te polijsten. Een detailfoto van het oppervlak zou nuttige informatie verschaffen.
Antwoord 3
Maarten Haafkens
Ceriumoxyde gaat wel maar restanten blijven in de poriën zitten. Wij kunnen ceriumoxyde leveren en hebben dat zelfs op met ceriumoxyde gecoate doeken. Gemakkelijker is om met speciale diamantsuspensie te werken die wateroplosbaar zijn, en die zijn ook weer gemakkelijk te verwijderen en laten geen viezigheid achter in de poriën. Kijk eens op http://www.diamantpasta.nl of http://www.polijstservice.nl
Antwoord 4
Jenny Gore
Afgezien van opnieuw branden in de oven, wat op zichzelf riskant is, weet ik geen snelle en gemakkelijke oplossing. Waarschijnlijk heeft het oppervlak te lijden gehad, moeilijk te zeggen als je het niet kunt met het oog kunt beoordelen.
Antwoord 5
Gerard Hagen
Ik heb zelf geen ervaring met cerium oxide. Ik heb wel een kleine hoeveelheid in huis. Je kunt het ook op de japanse manier doen door middel van polijsten met diamantpads zoals ik ook een enkele keer doe. Het is wel heel bewerkelijk en ik weet niet hoe groot het object is. Ik denk dat je nu met ca 400 kunt beginnen en dan naar 800, vervolgens 1500, 3000 en 6000. Je krijgt dan wel weer een schitterend resultaat. Die pads zijn alleen in Japan verkrijgbaar en zijn prijzig.
Antwoord 6
Edmund Massow
Als het oppervlak van het emaille nog niet is aangetast helpt grondig wassen met een vaatwasmiddel. Dit dient men in ieder geval als eerste stap te ondernemen. Is het emaille-oppervlak daarna nog steeds dof, dan is het emailoppervlak waarschijnlijk aangetast. In minder ernstige gevallen kan het polijsten met ceriumoxide helpen. Gebruik indien mogelijk een polijstmachine met een zachte leren lap of een iets harder viltwiel, en water. Daarna het stuk handwarm maken en met een kleurloze was (witte kaars) inwrijven en opwrijven. Voelt het oppervlak daarna nog steeds ruw aan, dan is de beschadiging vrij ernstig. In zo’n geval helpt alleen opnieuw branden in de oven.
Antwoord 7
Karen L. Cohen
Ik heb er zelf ook geen ervaring mee. Ceriumoxide wordt gebruikt na het schuren met een fijn polijstpoeder om het emaille te laten glanzen. Daarom vermoed ik dat het een poging waard zou zijn. Ik denk niet dat je het emaille daarmee kwaad kunt doen. Maar ik zou eerst willen weten waardoor het emaille dof is geworden – ikdacht dat het zijn glans behield tenzij iemand het oppervlak beschadigde. Als het oppervlak beschadigd is dan zal het waarschijnlijk eerst met een fijn middel moeten worden geschuurd, en op het laatst met ceriumoxide.
Antwoord 8
Jean Tudor
Mijn vraag is: waardoor is het dof geworden? Ik kan me niet herinneren dat ik dat probleem ben tegengekomen. Als het alleen gaat om een ophoping van vuil, gebruik dan een schoonmaakmiddel voor ramen of een glasborstel. Water en azijn zou waarschijnlijk ook werken. Als het door zuur geëtst is, door bijv. weerinwerking en regen, dan weet ik niet hoe het te herstellen, behalve opnieuw in de oven branden of opnieuw polijsten, en dan zou ceriumoxide wel het geschiktste middel zijn.
Antwoord 9
Pat Johnson
Over polijsten van emaille gesproken, ik gebruik een “window polish” als het probleem niet te ernstig is, of anders een zilver- of koperpoetsmiddel. Deze herstellen allemaal een glanzend oppervlak op een email waar zich in de loop der tijden een filmpje op heeft vastgezet. Als het emaille erg oud is, is er misschien glas afgeëtst door zuur in de atmosfeer, en in dat geval is er niet veel aan te doen behoudens een valse glans aanbrengen met transparante schoensmeer. Of vaseline, maar dat kan te kleverig zijn. Is het mogelijk het stuk opnieuw in de oven te branden? Dat is de oplossing als het oppervlak er erg slecht aan toe is. In dat geval kan dit het beste worden gedaan door de oorspronkelijke kunstenaar.
Antwoord 10
Marga Michaeli
Oud en dof geworden emailles maak ik schoon met Brasso (koperpoets). Gaat heel eenvoudig! Brasso is in feite een heel fijn schuurmiddel. Ik heb er altijd heel goede resultaten mee.
Antwoord 11
Woodrow Carpenter
Bij de vraag zou eigenlijk meer informatie moeten worden verschaft, zoals: wat zijn de afmetingen van het stuk, maakt het onderdeel uit van een groter geheel, is het probleem veroorzaakt door het weer, afschuren, etc.
Ik vermoed dat de enige goede oplossing is het stuk opnieuw in de oven te branden. Als het resultaat dan nog tegenvalt, dan moet er een nieuwe emaillaag worden aangebracht en ingebrand. Met polijsten krijg je niet dezelfde glans als met branden, als dat de vraag is.
Antwoord 12
Josy Trageser
Mijn ervaring is om kleine hoeveelheden OOOO staalwol te gebruiken en hard te wrijven. Leg de vraag evt. voor aan een vriendin van mij: Cathy Taylor (e-mail). Ik veronderstel dat een poding is gedaan om opnieuw in de oven te branden?
Antwoord 13
Hedwig Luykx
Cerium oxide klinkt chemisch, er is nog een middel heel simpel. Heel fijn gemalen krijt, daarmee kan men glas polieren. Vroeger verkrijgbaar bij de drogist. Of de japanse politoer op gaan, hun viltjes met diamant poeder er op, duur in aankoop maar geven zeker voldoening.
Antwoord 14
Dorothy Cockrell
Zo nu en dan gebruik ik ceriumoxide om emaille te polijsten nadat ik zilveroxide heb verwijderd met schuurpapier. Het is belangrijk dat het emaille perfect in orde is, zonder haarscheuren, anders laat ceriumoxide fijne witte lijnen achter die erg moeilijk verwijderd kunnen worden. Ik gebruik een vilten lappenschijf bevochtigd met water en ceriumoxide via een natte spons. Druk het emaille vlak tegen het draaiende vilt aan, er voor zorgend dat je niet de greep op het stuk verliest. Beweeg het stuk zodat alle delen op hun beurt worden gepolijst; het ceriumoxide dient een romige pasta te vormen en kan wat extra water nodig hebben. De benodigde tijd hangt af van hoe hard u durft te drukken. Als het materiaal dik is en er geen gevaar bestaat voor verbuigen kan het zo worden aangedrukt tot het behoorlijk warm wordt en zal het in ongeveer 20 seconden gaan glanzen. Anders kan het wel tot 5 minuten vergen. Als er geen verbetering is in die tijd zult u het niet meer glanzend krijgen. Zonder polijstmachine is het een tijdrovend werk. Gebruikt u niet uw eigen polijstschijf dan is het de moeite waard om u er van te overtuigen dat niemand er een schuurmiddel op heeft achtergelaten, anders zal uw emaille worden gekrast.
Antwoord 15
Erika Speel

We moeten raden met wat voor type en welke afmetingen we te maken hebben bij “oud emaille op staal”. Mischien een groot, oud advertentiebord of verkeersbord, of industrieel emaille zoals een bad of keukengerei, een kleine nummerplaat? Zo’n probleem is onwaarschijnlijk bij emaille kunstproducten op staal uit de tweede helft van de 20ste eeuw tenzij ze langdurig aan weer en wind zijn blootgesteld geweest. Soms is dof worden het gevolg van het feit dat mensen proberen een halfglans te verbeteren door te polijsten met een poetsmiddel voor metaal. Helaas wordt het emaille-oppervlak daardoor doffer, en waarschijnlijk is dit afslijpen niet te herstellen.Voor zover ik weet wordt polijsten met ceriumoxide aangeraden voor kleine voorwerpen, en wel als laatste stap van het polijstproces met steeds fijnere korrels en materialen. Ik geloof dat dit in het algemeen wordt toegepast bij verfijnde doosjes en juwelen waarbij emaille van hoge kwaliteit voor juwelen is toegepast, in het bijzonder indien in de laatste stap een glansbrand is toegepast met een fondant. Men dient er aan te denken dat wit en bleke kleuren soms door dit materiaal worden verkleurd. Het is altijd nodig een test uit te voeren op een onopvallend hoekje. Bovendien is dit een bewerkelijk proces en minder geschikt voor grote voorwerpen. Veel hangt ook af van de kwaliteit van het gebruikte emaille en hoeveel uren men kan besteden aan het polijsten.

Een ‘“cosmetische” behandeling die vaak redelijk doeltreffend is voor dof geworden emailles is het oppervlak schoon te maken met water en een wasmiddel geschikt voor glas; als het oppervlak droog is zachtjes wrijven met een gladde, zachte lap en een goede kwaliteit meubelwas. Dat helpt meestal om een zachte glans te bewerkstelligen die misschien esthetisch bevredigender is dan het doffe oppervlak, en het verbetert kleureffecten. Dit moet van tijd tot tijd worden herhaald. Voor voorwerpen zoals geëmailleerde baden en keukengerei weet ik geen methode om de glans te herstellen afgezien van het verwijdren en opnieuw emailleren. Maar ik geloof dat er wat correspondentie is geweest op het internet – ik geloof zelfs op jullie website – over zulke industriële voorwerpen.

Afgezien hiervan zijn er natuurlijk “koude” glazuren. Het zou het beste zijn om bij de restauratie-afdeling van een museum te informeren, misschien zou een expert daar kunnen suggereren welke modern materiaal het meest geschikt is.

Antwoord 16
Ine Kaldenbach
Ceriumoxide wordt o.a. gebruikt bij het polijsten van sierstenen en is verkrijgbaar bij stenen- en mineralenhandelaren en op stenen- en mineralenbeurzen. Polijsten met de hand is wel een “heidens” karwei. Let op dat de leren lap vochtig is en niet echt nat (water polijst niet!).
Antwoord 17
Jeffery Wesley
Maak het oppervlak schoon met ruitenschoonmaakmiddel en droog het grondig. Polijst het glas (emaille) met een oude krant. De inkt bevat een kleine hoeveelheid koolstof en dat zal het glasopperlvak weer glanzend maken. (Ik pas dit toe als ik spiegels moet schoonmaken. Het werkt uitstekend). Ik spuit niets over spiegels heen, maar je zou het voorwerp van een helder, glanzend acryllaagje kunnen voorzien. Dat geeft geruime tijd bescherming.
Antwoord 18
Alana Clearlake
Wat het polijsten van een dof geworden emaille betreft: ik gebruik vaak ceriumoxide als laatste polijstgang, en inderdaad, het hoopt zich in elk klein gaatje op en is vervolgens moeilijk te verwijderen. Ik zag laatst een geweldige wenk van een polijster: bedek het stuk eerst met was, zoals paraffine, en smelt dit er af door te koken na toepassing van ceriumoxide.
Antwoord 19
Tine Hardeman
Ceriumoxide wordt o.a. gebruikt voor het polijsten van edelstenen. Ikzelf gebruik meestal aluminiumoxide.
Antwoord 20
Jan de Valk
Goede ervaring heb ik opgedaan met 3M stainless steel cleaner & polish. Dit is te verkrijgen bij de betere metaalhandel of de vakhandel voor grootkeukens t.b.v. het reinigen van de r.v.s. keukenbladen. Het reinigt, glanst en beschermt in één bewerking oppervlakken van roestvrij staal, chroom, koper, aluminium en kunststof. De chemische samenstelling is niet aangegeven, maar het werkt.

webmaster

Profielfoto van webmaster

Geïnteresseerd in mensen, communicatie en grafisch ontwerp. Motto: heb plezier, lach en geniet.