Opake emaillesoorten worden transparant tijdens het smelten

25 september 2014 // Door webmaster //

28-01-2005
Opake emaillesoorten worden tijdens het smelten transparant.

29-01-2005
Er is met een te hoge smelttemperatuur gewerkt. Houd dus goed de optimale smelttemperatuur in de gaten, met name als emailles met een verschillende smelttemperatuur gelijktijdig worden gebruikt. Hoogsmeltende emailles het eerst branden, laagsmeltende daarna. Transparante en melkachtige emailles bij voorkeur kort en heet branden, opake emailles in het algemeen wat langer en bij lagere temperatuur. Houd er rekening mee dat de temperatuur in de oven en dus de smelttijd afhangt van de grootte en dikte van het werkstuk, de snelheid waarmee de ovendeur wordt geopend en gesloten, etc.
Het emaille is te dun gestrooid. Er ontstaan dan in het algemeen ook verbrande plekken.
Overigens: de kleur van emaille wordt vaak door de brandtemperatuur en eventueel herhaald branden beïnvloed. Hiervan kan goed gebruik worden gemaakt; zo kunnen onder meer bij het werken met de open vlam kleurvariaties worden bewerkstelligd.

Remedie: Vaak te verhelpen door opnieuw op te strooien en weer te branden bij wat lagere temperatuur. Maar bij een groot oppervlak kun je meestal beter opnieuw beginnen.

webmaster

Profielfoto van webmaster

Geïnteresseerd in mensen, communicatie en grafisch ontwerp. Motto: heb plezier, lach en geniet.