Rode emailles

25 september 2014 // Door webmaster //

Vraag
Rode emailles.

Antwoord
Bijna alle rode emaillesoorten zijn moeilijk te verwerken en verdragen een hoge temperatuur of veelvuldig branden slecht. Opake rode emaillesoorten ontwikkelen tijdens het smelten op de metalen ondergrond een rode verbindingslaag, die bij te dunne en ongelijk opgebrachte rode kleur, en bij het overschrijden van de kritische smelttemperatuur, naar boven doorslaat en dan dikwijls donkere vlekken veroorzaakt. Door te emailleren op een helder fondant wordt het rood vaak minder fraai. Overigens geven deze donkere vlekken vaak een prachtig effect.

Als het belangrijk is de juiste kleur te handhaven kan men het emaille iets onder de smelttemperatuur branden, laat het enigszins dik op het werkstuk liggen, waarna men met de amarillat het emaille schuurt, opnieuw poeder opbrengt en pas dan het geheel gladsmelt. (Schuren altijd onder stromend water, men kan ook een diamantvijl gebruiken).
Rood op zilver verkleurt vaak oranje- of bruinachtig. Eerst aanbrengen van zilverflux geeft hiertegen bescherming. De oranje verkleuring die optreedt tegen zilveren cloissonranden, of het donkerder worden van paars tegen een zivleren rand, kan echter heel fraai worden benut.

webmaster

Profielfoto van webmaster

Geïnteresseerd in mensen, communicatie en grafisch ontwerp. Motto: heb plezier, lach en geniet.